Preventieconsulten

Heeft u al een hond of kat of bent u van plan een pup of kitten aan te schaffen? Er is niks leuker dan het hebben van een huisdier en/ of een nieuwe pup of kitten die lid wordt van uw gezin/huishouden en uw trouwe kameraad wordt.

Het kan helaas voorkomen dat een kat of hond, jong en oud, ook met een stamboom, in de problemen komt met ernstige gedrags- of overige gezondheidsproblemen. Bij Evidensia Dierenziekenhuis kunt u op verwijzing terecht voor verschillende soorten preventie consulten. Deze preventie consulten worden uitgevoerd door de paraveterinair gedragsgeneeskunde. 

U kunt in ons dierenziekenhuis terecht voor verschillende soorten preventieve consulten:

  1. Voorbereidingsconsult voor het aanschaffen en de komst van een pup/kitten.
  2. Preventieconsult voor als de pup/kitten eenmaal in huis is.
  3. Puberconsult ter preventie van gedrags- en/of opvoedingsproblemen tijdens de pubertijd.
  4. Revalidatie.

Alle delen kunnen separaat worden gevolgd, lees hieronder meer info over de consulten:

1. Voorbereidingsconsult

In dit consult krijgen toekomstige honden en katteneigenaren informatie over het selecteren en uitkiezen van een pup of kitten. Goede voorbereiding is erg belangrijk en daar helpen wij u graag bij.

Waar moet u nou eigenlijk allemaal op letten? Wat wilt u zeker weten voordat u besluit een pup of kitten uit dit nest en bij deze fokker te nemen? Er zijn vele vragen te stellen en wij helpen een toekomstig eigenaar graag op weg in de zoektocht naar een nieuwe pup of kitten. Wij geven uitleg over normaal gedrag en signalen van abnormaal gedrag, anders gezegd gunstige en ongunstige signalen.

2. Preventie consult pup/kitten

Hier gaan we in op verschillende levens- en ontwikkelingsfases die een hond of kat doormaakt, geven we informatie over gedrag evenals omgaan met honden/katten alsook het (her)kennen en begrijpen van wat normaal gedrag is. Door vroegtijdig om advies en hulp te vragen zou u verergering van problemen mogelijk kunnen voorkomen. Bovenal is het heel leuk en leerzaam om met uw nieuwe huisgenoot in een puppy/kittenconsult aan de slag te gaan en hem/ haar te laten wennen aan het dierenziekenhuis en aan de dierenarts en paraveterinair.   

3. Puberconsult

Aansluitend op onze puppyconsulten kunnen hondeneigenaren een puberconsult plannen bij de poli gedragsgeneeskunde. Ook eigenaren die niet een puppyconsult hebben gehad bij ons zijn van harte welkom met hun 'puber hond'. Wij hebben het puberconsult ontwikkeld ter preventie van gedrags- en/ of opvoedingsproblemen tijdens de puberteit van de jonge hond. Bekend is dat tijdens de puberteit van de hond het vaakst problemen worden gemeld door eigenaren en/ of honden uit huis worden geplaatst.

Jonge honden kunnen in deze levensfase wat minder gefocust zijn op mensen en daardoor zouden zij lastiger te trainen kunnen zijn en zij zouden meer onafhankelijk kunnen worden. Positieve sociale ervaringen en positieve ervaringen met de omgeving blijven belangrijk in deze levensfase alsook daarna. Positieve ervaringen kunnen bijdragen aan het welbevinden van de hond, zijn sociale vaardigheden en het adequaat kunnen reageren op prikkels.

In het puberconsult gaan we in op vragen vanuit de eigenaar en daarnaast wordt besproken wat deze levensfase kenmerkt.

4. Revalidatie

Het komt regelmatig voor dat actieve en gezonde jonge honden geopereerd moeten worden, denk aan castratie/sterilisatie of bijvoorbeeld een orthopedische (bot) aandoening. Na dergelijke ingrepen is het rustig houden van je huisdier van groot belang voor een goed herstel. De revalidatieperiode neemt doorgaans weken in beslag en vaak zal de hond strikte benchrust moeten houden zoals bijvoorbeeld na een orthopedische ingreep. 

Het preventie consult voor pas geopereerde honden gaat in op hoe op een welzijnsvriendelijke manier om te gaan met je hond tijdens de revalidatieperiode. Dit consult kan ruime tijd voorafgaand aan de operatie gevolgd worden zodat eigenaren zich goed kunnen voorbereiden op wat er komen gaat.

In het preventie consult geven wij adviezen t.a.v. het voorkomen van mogelijke gedragsproblemen tijdens de revalidatieperiode, denk aan stress, verveling, het moeten wennen aan het voor een langere tijd verblijven in een bench enzovoorts. Vooral bij actieve jonge honden kan een periode van rust houden een enorme uitdaging zijn. Wij erkennen dat en willen eigenaren hier graag bij ondersteunen, want een vlot herstel van uw hond is ook onze zorg.

Terug naar Gedragsgeneeskunde