De veterinaire gedragsgeneeskunde is gericht op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van gedragsproblemen waaronder met name gedragsstoornissen bij dieren.
Gedragsproblemen bij dieren kunnen veroorzaakt worden door:
Gedragsstoornissen bij dieren zijn medische ziekten en zijn te vergelijken met psychiatrische aandoeningen bij mensen. Net zoals dieren kanker of ontstekingen kunnen ontwikkelen, kunnen ze ook gedragsstoornissen ontwikkelen.
Een veterinaire gedragsspecialist is een dierenarts die niet alleen de fysieke gesteldheid van uw huisdier nakijkt, maar ook het mentale welzijn. In ons dierenziekenhuis, het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein behandelen we voornamelijk gedragsproblemen bij honden en katten. Ook met asieldieren kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op wanneer u een consult wenst voor een andere diersoort zoals een paard of dierentuindier. Dan komen we graag bij u op locatie.
De verantwoordelijke dierenarts op de poli gedragsgeneeskunde is Valerie Jonckheer-Sheehy. Zij is naast dierenarts ook EBVS ® Europees Veterinair Specialist Gedragsgeneeskunde, diplomate ECAWBM-BM (European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine - Behavioural Medicine) en diplomate ECAWBM-AWSEL (European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine - Animal Welfare Science, Ethics and Law). Lees hier meer over de rol van een dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde.
U kunt op de poli gedragsgeneeskunde verschillende medewerkers tegenkomen zoals de specialist zelf, de specialist in opleiding en hoogopgeleide paraveterinairen. Alle medewerkers werken onder toezicht van mevrouw Jonckheer.
Wanneer uw dier(en) heeft met een gedragsprobleem te maken is dit vervelend, maar vaak goed te verhelpen. Dit zijn voorbeelden van gedragsproblemen die we vaak behandelen:
Ook behandelen we minder vaak voorkomend problemen zoals depressie of dementieachtige gerelateerde problemen bij alle diersoorten. Paarden: weerstand in omgaan in de stal, onder zadel en voor de kar door te staken, steigeren, bokken, wegrennen, schoppen/schrappen. Voortplantingsproblemen: libido, impotentie, niet willen dekken, hengsten gedrag en extreem hengstig gedrag. Trailerlaad-problemen of problemen in de trailer onderweg.
Mevr. Jonckheer kan in beslag genomen honden voor het Openbaar Ministerie of gemeentes onderzoeken en advies geven. Assessments zijn altijd objectief en worden op een diervriendelijk, ethisch verantwoord manier uitgevoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Een eerste consult gedragsgeneeskunde kan bijna 2 à 3 uur duren (tijden kunnen per patiënt afwijken). Bloed en urineonderzoek worden sterk aangeraden en vinden bij voorkeur op de poli zelf plaats. Indien u dat wilt, geef dat van tevoren aan. Eventueel zal aanvullende diagnostiek nodig zijn, zoals o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s of, echografisch onderzoek of een CT/MRI scan. Dit wordt met u besproken en meestal op een later tijdstip (soms ook in een ander dierenziekenhuis) ingepland. Lees hier meer over de consulten.
Ook is het mogelijk om een preventieconsult af te nemen bij de paraveterinair gedragsgeneeskunde. Hieronder valt het puppy- of kittenconsult, het puberconsult of een revalidatie consult. Dit allen in het kader van het voorkomen van gedragsproblemen.
Een afdeling gedragsgeneeskunde vindt u momenteel enkel in ons dierenziekenhuis in Nieuwegein.