Screening Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM)

Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM)

Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM) zijn aandoeningen die vaak voorkomen bij honden van kleine rassen zoals; Cavalier King Charles Spaniel (CKCS), Yorkshire terriër, Maltezer, Chihuahua, Dwergteckel enz. De oorzaak van SM en CM is zeer waarschijnlijk erfelijk. Om meer duidelijkheid te krijgen en om fok adviezen te kunnen geven om het ras gezond te maken/houden worden de meeste fokdieren met stambomen op deze aandoeningen gescreend d.m.v. een MRI scan. Behalve voor de CKCS is dit screenen vrijwillig.

Bekijk de video

 

Wat is SM en CM?

Bij CM (Chiari malformatie) komen de kleine hersenen (cerebellum) door het achterhoofdsgat naar buiten. Dat kan door diverse redenen komen maar we zien het met name bij de toy-breeds. Daarnaast kunnen er holtes (syrinx, syringomyelie = SM) in het ruggenmerg ontstaan. In bepaalde gevallen kan de CM of SM klinische beelden veroorzaken. Typerend van deze aandoening is schuren met de snuit of het hoofd langs muren of de vloeren, krabben naar hals of hoofd zonder het hoofd of de hals aan te raken en pijnuitingen.

Voor screening van uw hond op CM en SM kunt u bij zowel het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem als Hart van Brabant terecht. Het maken van een MRI scan vindt onder narcose plaats. Uw dier moet daarom nuchter zijn voor het onderzoek. Dit screenings MRI onderzoek duurt slechts 30 min. Heeft u een dwergkeeshond dan kunt u meedoen aan een onderzoek wat in het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem loopt. Naast de MRI maken we dan ook een CT-scan om meer informatie te krijgen voor een betere behandeling en genetisch onderzoek. Specialist voor deze aandoening is dr. Paul Mandigers, verbonden aan Arnhem. Voor screening op CM/SM hanteren wij een sterk gereduceerd tarief. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem of Hart van Brabant op.


DOWNLOAD HET ARTIKEL OVER SM VAN DR. PAUL MANDIGERS


Syringomyelie (SM) en Chiari-Malformatie (CM)


Terug naar Neurologie en neurochirurgie