Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein

Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein

Vandaag: De hele dag open

Onze medewerkers
Valerie Jonckheer - Sheehy

Dierenarts Specialist Dipl.

Valerie Jonckheer - Sheehy

Gedragsgeneeskunde

Dierenziekenhuis: Nieuwegein

MVB MRCVS MSC LAS CERTWEL DIP. ECAWBM (BM) DIP. ECAWBM (AWSEL)

Valerie Jonckheer-Sheehy is dierenarts en EBVS Europees Specialist Gedragsgeneeskunde, Diplomate ECAWBM-BM en Diplomate ECAWBM-AWSEL.

‘Op heel jonge leeftijd was ik al gefascineerd door het gedrag en welzijn van dieren. Daarom wilde ik dierenarts worden. Omdat ik als dierenarts het dierenwelzijn wilde verbeteren, specialiseerde ik mij in veterinaire gedragsgeneeskunde (d.w.z. gedragsproblemen bij dieren), dierenwelzijn, ethische gebruik van dieren en dierenwetgeving.’

Gedragsproblemen bij dieren
Gedragsproblemen bij dieren leiden vaak tot een verstoring in de relatie met mensen. Dit kan leiden tot frustratie of angst bij de eigenaar en onnodig leed bij het dier, terwijl dit probleem vaak effectief te behandelen en te voorkomen is.

‘Het is bekend dat eigenaren sneller van hun dier af willen wanneer zij gedragsproblemen vertonen – veel meer dan wanneer ze last hebben van andere medische klachten. Als jonge dierenarts kwam ik er dan ook vrij snel achter dat dit één van de meest voorkomende redenen is om een huisdier in te laten slapen.

De wetenschappelijke kennis op het gebied van veterinaire gedragsgeneeskunde ontwikkelt sterk in het buitenland. In Nederland staat deze discipline echter nog in de kinderschoenen. Om u te helpen uw dier beter te begrijpen, heb ik mij hierin gespecialiseerd. Mijn doel is de mens-dierband weer te versterken en zowel de eigenaar als zijn huisdier rust te brengen. Daarmee strijd ik tegen de hoofdreden voor euthanasie bij dieren en hoop ik hun welzijn te verbeteren.”

EBVS Europees Specialist Gedragsgeneeskunde
Een Europees specialist gedragsgeneeskunde, “dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde” of “veterinaire gedragsspecialist” is “EBVS® European Veterinary specialist in Behavioural Medicine“. Om Europees Specialist Gedragsgeneeskunde te worden moet een dierenarts eerst een Diplomate worden van de European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine (sub-speciality Behavioural Medicine).

In Nederland is Valerie Jonckheer de enige met deze beschermde titel.

Let er wel op, er zijn wel dierenartsen die zich “gedragskundige dierenarts” enz noemen. Dit zijn wel dierenartsen maar geen specialisten.
 

In de media →