Weke delen chirurgie

Wanneer we spreken over weke delen chirurgie, gaat dit over operaties van zachte weefsels. Dit kunnen operaties in de buik of borstholte zijn, maar ook aan de neus, oren of het geslacht. Het is een zeer uitgebreid specialisme.

Onze chirurgen zorgen voor de hoogste kwaliteit binnen het vakgebied van de weke delen chirurgie en ontwikkelen zich continu. Zij zijn Europees specialist, werken onder leiding van een Europees specialist, volgen de opleiding tot chirurgisch specialist of zijn gedifferentieerd.

weke delen chirurgie dierenziekenhuis

Doorverwijzing

Op doorverwijzing van uw dierenarts kunt u terecht bij een van onze afdelingen weke delen chirurgie. De specialist zal voorafgaand aan de operatie een plan opstellen en dit met u bespreken. Mogelijk vindt er een extra overleg plaats met één of meerdere andere specialisten, zoals de radioloog of internist. De verwijzend dierenarts krijgt een rapport van alle onderzoeken en behandelingen, zodat begeleiding en nazorg van de patiënt in samenwerking kan plaatsvinden.

Behandelingen

De behandelingen die we verrichten zijn zeer divers. Dit zijn onze meest voorkomende operaties, onderverdeeld in categorieën:

Borstholteoperaties (thorax)
Het verwijderen van een longtumor, het herstellen van aangeboren vaatafwijkingen, een chylothorax operatie, chirurgie van een vreemd voorwerp.

Buikoperaties (abdomen)
Het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder vanwege een pyometra (baarmoederontsteking), hernia perinealis operatie, verwijderen van de galblaas door een galblaasmucocele (obstructie galblaas door slijmprop), bijnieroperatie, maagkanteling, levershunt operatie en chirurgie van een vreemd voorwerp in de darmen.

Keel-, neus en oorchirurgie (KNO)
Het herstellen van een stoktrauma, een ventrale bulla osteotomie (oorpoliep bij de kat), tumorchirurgie van de oren, een BOS-operatie (inkorten en verwijden neusgaten).

Urogenitale chirurgie (urine en geslacht)
Een penisamputatie bij een plaskater, chirurgie van blaasstenen, verwijderen van blaastumoren, prostaatchirurgie, correctie van ectopische ureteren (verkeerd aangelegde urinebuis).

Laparoscopische chirurgie
Veel van de operaties voeren we uit door middel van een laparoscopie, een kijkoperatie. Dit is een operatie waarbij er zo min mogelijk weefseltrauma plaatsvindt, waardoor de wond sneller geneest en uw dier achteraf minder pijn ervaart.

Wondbehandelingen
V.A.C.-therapie (negatieve druk therapie), behandeling van brandwonden, behandeling van wonden op lastige plekken.


Het aanbod van onderzoeken, faciliteiten en/of behandelingen verschilt per dierenziekenhuis. Neem voor vragen contact met ons op. 
 

Terug naar Disciplines

Dierenziekenhuizen met deze discipline

Een moment geduld