De discipline kaakchirurgie en stomatologie omvat alle ziekten, aandoeningen en behandelingen van de mondholte, kaken en het aangezicht van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Wij zijn gespecialiseerd in complexere mondzorg voor huisdieren en voeren specialistische handelingen uit zoals behandeling van tandfracturen, wortelkanaalbehandelingen en het plaatsen van protheses.
Onze kaakchirurgie en stomatologie afdeling beschikt over het modernste tandheelkundig instrumentarium. Met het dentaal röntgenapparaat kunnen we aandoeningen sneller en beter opsporen en behandelen. Voor een goede diagnostiek maken we gebruik van een CT-, of MRI-scan. Onze tandheelkundige dierenartsen hebben ruime ervaring en zijn bekend met de nieuwste ontwikkelingen en technieken rondom kaakchirurgie en mondheelkunde bij huisdieren.
Doorverwijzing
Voor de volgende klachten kunt u doorverwezen worden naar onze afdeling kaakchirurgie en stomatologie:
- FCGS (terugkerende slijmvliesontsteking in de mondholte bij katten)
- Gespleten gehemelte
- Gingivitis (tandvleesontsteking)
- Parodontitis (ernstige vorm van tandvleesontsteking)
- Afwijkingen aan de stand van het gebit
- Breuken aan onder- en bovenkaak
- Tumoren in de mondholte en kaak
- Uitgeslagen tand/ luxatie tand
- Afgebroken (hoek)tand of kies
- Aandoeningen van de speekselklieren
Daarnaast kunnen dieren met een verhoogd anesthesie risico ook doorverwezen worden naar een van de dierenziekenhuizen. Denk hierbij aan zeer jonge, oude of ernstig zieke dieren.
Behandelingen
Wij bieden een breed scala aan kaakchirurgische behandelingen bij huisdieren aan:
- Endodontologie. Dit omvat alle facetten van wortelkanaalbehandelingen, waarbij tanden die een open wortelkanaal hebben door trauma weer gerestaureerd worden (gedeeltelijke of volledige pulpectomie) en daarbij ook vitale pulpaoverkappingen bij jonge tanden.
- Stomatologie. Hieronder vallen de behandeling van alle soorten ontstekingen in de mondholte. Parodontologie is hier een groot onderdeel van. Denk hierbij aan tandvleesontstekingen, losse gebitselementen, gebitsreinigingen en extracties. Maar ook speciale chirurgie zoals guided tissue regeneration (GTR) om tanden weer stevig in de kaak te laten groeien, maakt hier deel van uit.
- Restauratieve tandheelkunde. Hierbij gaat het om de restauraties met composietvullingen aan beschadigde gebitselementen. Een belangrijk deel hiervan vormt ook de prosthodontologie, het maken van kunstkronen van bijvoorbeeld roestvrijstaal op beschadigde gebitselementen.
- Orthodontie (gebitsregulatie). Hieronder worden alle ingrepen verstaan die tot een betere inbeet van het gebit moeten leiden. Dit loopt van het plaatsen van beugels en het verlengen van kronen tot soms zelfs het opofferen van tanden door extractie om het ongemak voor uw dier te verminderen.
- Bij konijnen en knaagdieren: kroonreductie van de snijtanden door slijpen. Volledige extractie van snijtanden en kiezen en daarnaast het freezen van haken aan de kiezen.
Daarnaast voeren we chirurgie van het aangezicht, de kaak of de mondholte uit, bijvoorbeeld:
- Tumorchirurgie, zoals orale chirurgie van tumoren in de mondholte. Of een kaakresectie in de vorm van een mandibulectomie (verwijdering van de onderkaak) of maxillectomie (verwijdering van de bovenkaak), die levensreddend kan zijn. Soms is hierna een behandeling met chemotherapie of radiotherapie nodig.
- Implantologie, waarbij een tand volledig vervangen wordt door een kunstmatig gebitselement, een implantaat. Eventueel gevolgd door plastische chirurgie qom na een trauma aan de kop het aangezicht weer functioneel te krijgen.
- Complexe chirurgische gebitsextracties. Bijvoorbeeld FORL bij katten of bij kiezen die afwijkend in de kaak staan.
- Trauma van de kaak herstellen, bijvoorbeeld fracturen, een lipcorrectie of aangeboren problemen.
- Speekselklieraandoeningen verhelpen zoals cystes, steentjes, abcessen.
Info of tips over hoe u het gebit van uw hond onderhoudt? Bekijk video's voor huisdiereigenaren over tandenpoetsen en gebitsproblemen herkennen.
Bekijk video's hond
Bekijk video kat
Het aanbod van onderzoeken, faciliteiten en/of behandelingen verschilt per dierenziekenhuis. Neem voor vragen contact met ons op.