Interne geneeskunde

Het vakgebied interne geneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten aan de inwendige organen, zoals het maag-darmkanaal, de lever en de nieren. Problemen zoals chronisch braken of diarree, veel drinken/plassen of gewichtsverlies zijn voorbeelden waarvoor onze internisten de diagnostiek en behandeling kunnen verzorgen. Ook kan de internist verder onderzoek verrichten in het geval van afwijkende bloedwaarden of bepaalde (buitenlandse) infectieziekten.

Honden en katten worden aangeboden bij de internist wanneer het de eerstelijns dierenarts niet lukt een juiste diagnose te stellen, of omdat aanvullende diagnostische apparatuur nodig is. Ook wanneer een diagnose bij uw dier gesteld is maar de behandeling complex is, kan uw dier terecht bij één van onze internisten.

Internisten werken samen met andere disciplines voor de diagnostiek en behandeling van uw huisdier. Bijvoorbeeld met de radioloog als er een echografisch onderzoek verricht wordt, of met de chirurg als een behandeling plaatsvindt d.m.v. een operatie.  

Bekijk de video

Doorverwijzing

Een hond of kat kan door de eigen dierenarts naar onze internist verwezen worden voor verder onderzoek. Vaak is op voorhand niet volledig duidelijk met wat voor soort probleem we te maken hebben. Een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek van uw dier is dan essentieel. Ook de informatie en uitslagen van onderzoeken die bij uw eigen dierenarts zijn uitgevoerd, zijn heel belangrijk voor ons; dit dient daarom voorafgaand aan het consult al doorgestuurd te worden.

Vaak is er naast een consult verdere diagnostiek nodig om de situatie in kaart te brengen en tot een diagnose te komen. Zo kan er bloedonderzoek, urineonderzoek, ontlasting onderzoek en/of medische beeldvorming (echografie, röntgenonderzoek, CT-scan of MRI-scan) nodig zijn. Het is daarom verstandig om een monster ochtendurine en i.g.v. maag-darmproblemen ontlasting monsters van 3 dagen van uw dier mee te nemen naar het consult. Andere vormen van diagnostiek zijn een scopie van de luchtwegen of het maag-darmkanaal.

Behandelingen

De behandeling van internistische problemen is geheel afhankelijk van de diagnose die wordt gesteld. Sommige problemen worden behandeld met een dieet, andere met medicatie, en soms is een operatie aan de orde. De diagnose, prognose en behandelingsmogelijkheden worden uiteraard met de eigenaar besproken, waarna het plan wordt geformuleerd.

Voorbeelden van aandoeningen die binnen het vakgebied van de interne geneeskunde vallen:
  • Afwijkingen aan het maagdarmkanaal, alvleesklier en lever
  • Afwijkingen aan de nieren en urinewegen (blaas, plasbuis).
  • Hormoonstoornissen
  • Bloedziekten
  • Infectieziekten
  • Aandoeningen van het immuunsysteem (afweersysteem)

Het komt regelmatig voor dat patiënten met internistische klachten worden opgenomen voor onderzoek op onze opnameafdeling waar 24/7 zorg beschikbaar is. Hier kunnen dieren bijvoorbeeld behandeld worden met infuus als er sprake is van uitdroging, en kunnen specifieke medicijnen via het infuus worden toegediend.


Het aanbod van onderzoeken, faciliteiten en/of behandelingen verschilt per dierenziekenhuis. Neem voor vragen contact met ons op. 
 

Dierenziekenhuizen met deze discipline

Een moment geduld