Heeft u een spoed dierenarts nodig? Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend.
- Voor spoed overdag: neem contact op met uw eigen dierenarts. Deze verwijst u indien nodig door naar ons dierenziekenhuis. Mocht er sprake zijn van levensbedreigende spoed en heeft uw eigen dierenarts geen tijd, dan kunt u ook direct contact met ons opnemen.
- Voor spoed buiten openingstijden: buiten openingstijden van uw eigen dierenarts kunt u zonder verwijzing contact opnemen met één van onze dierenziekenhuizen, wij staan 24/7 voor u en uw huisdier klaar.
Is uw eigen dierenarts dicht? Bel dan het spoednummer van één van onze dierenziekenhuizen:
Amsterdam | 020 - 308 07 50 |
Arnhem | 026 - 333 37 30 |
Barendrecht | 085 - 487 70 90 |
Hart van Brabant | 0416 - 745 414 |
Nieuwegein | 030 - 202 70 70 |
Zuidoost Brabant | 040 - 303 51 53 |
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Op zoek naar een dierenarts met avonddienst of weekenddienst, of een dierenarts die zondag open is? Ons spoed- en opnameteam is dag en nacht, zeven dagen per week en tijdens feestdagen bereikbaar voor spoedgevallen. U kunt buiten kantooruren direct contact opnemen met de dienstdoende dierenarts van één van onze dierenziekenhuizen.
Spoedkliniek bij een Evidensia dierenziekenhuis
Onze spoedklinieken zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag open en bemand door een betrokken en kundig team van dierenartsen, paraveterinairen en ondersteunend personeel. We bieden een complete spoedeisende hulp voor dieren, waarbij we het welzijn van uw dier nauwlettend in het oog houden.
Ons ervaren spoedteam werkt intensief samen met specialisten van andere disciplines. Zo kunnen we ook multitraumapatiënten verzorgen en spoedoperaties uitvoeren. Er staat dag en nacht een nood dierenarts voor uw dier klaar.
Wanneer heeft mijn huisdier spoedzorg nodig?
Wanneer moet uw huisdier met spoed naar de dierenarts?
Plotseling dikker wordende buik
Wanneer de buik van een hond zichtbaar zwelt, soms gecombineerd met loos braken (proberen te braken zonder dat er iets omhoogkomt), kan dit wijzen op een maagtorsie. Dit is een levensgevaarlijke draaiing van de maag. Een maagtorsie komt vooral voor bij honden met een diepe borstkas zoals de Deense dog, Rottweiler of Dobermann. Er kunnen ook andere redenen zijn voor een plotseling dikker wordende buik. Neemt u daarom altijd contact op wanneer u dit bij uw dier ontdekt.
Niet kunnen plassen (kater en reu)
Een verstopte plasbuis bij kater of reu is een probleem dat regelmatig voorkomt en altijd een spoedgeval is. Een dier dat de urine niet kwijt kan, vergiftigt zichzelf. Vooral bij katers is het lastig te zien of ze enkel persen, of dat ze ook daadwerkelijk plassen. Raadpleeg daarom ook bij twijfel altijd een dierenarts.
Ademhalingsproblemen
Benauwdheid, een snellere ademhaling, een blauwe tong, ademen met gestrekte hals of ademen met geluid, kunnen wijzen op problemen met de zuurstofvoorziening. U dient dan altijd direct een dierenarts te raadplegen. Ook wanneer uw dier een pendelende ademhaling heeft (dit is een ademhaling waarbij de borstkas uitzet terwijl de buik naar binnen gaat en omgekeerd) of bij overdreven “knijpen” met de buik tijdens het ademen, dient u zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken.
(Bijt)wonden
Wonden moeten zo snel mogelijk gehecht worden. Bijtwonden worden meestal niet gehecht in verband met kans op infectie. Laat uw gebeten hond altijd nakijken door de dierenarts voor de beste wondverzorging. Sommige bijtwonden lijken op het eerste gezicht niet ernstig. Maar wanneer er organen gekneusd of beschadigd zijn, kan dit grote gevolgen met zich meebrengen.
Aanrijding
Een aanrijding brengt vaak veel stress en paniek met zich mee. Omdat het lastig is te beoordelen of er interne verwondingen zijn, is het raadzaam uw dier na een aanrijding altijd zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een dierenarts.
Geboorteproblemen
Tijdens een bevalling moeten pups elkaar binnen twee uur opvolgen. Bij kittens kan dit iets langer zijn, mits de moederpoes rustig is. Als u dus zeker weet dat er nog jongen geboren moeten worden, kunt u maximaal twee uur wachten en bij katten iets langer, voordat u de spoedeisende hulp belt. Ook voor dieren die een half uur onafgebroken persen terwijl de geboorte niet vordert, moet de spoed arts gebeld worden.
Oudere, niet gesteriliseerde teef
Een oudere, niet gesteriliseerde teef die zich niet lekker voelt, veel drinkt en buikpijn heeft, kan een ontstoken baarmoeder hebben. Ook dit is een spoedgeval, omdat de baarmoeder kan scheuren waardoor het ontstekingsvocht in de buikholte terechtkomt.
Bloedingen
Een zichtbare bloeding moet zo snel mogelijk gestelpt worden, zodat het dier zo min mogelijk bloed verliest. Druk de wond dus indien mogelijk dicht en ga direct naar de dierenarts. Ernstig bloedverlies kan leiden tot shock.
Aanhoudend braken en diarree
Bij aanhoudend braken en diarree verliest het dier veel vocht. Vooral bij jonge, oude of zieke dieren kan hevig vochtverlies in combinatie met sloom gedrag al snel zeer gevaarlijk zijn.
Afgebroken tand of kies
Indien u een afgebroken tand of kies bij uw dier ontdekt, is dit altijd een reden om direct de dierenarts te bellen. Naast dat dit erg pijnlijk is, kan het element door snel te handelen mogelijk nog gered worden. Een onbehandelde tandfractuur kan voor veel problemen aan het gebit zorgen.
Insectensteek (met allergische reactie)
In principe is een insectensteek niet gevaarlijk, maar wel wanneer er een allergische reactie optreedt. Vooral een zwelling in de buurt van de luchtwegen, zoals in de bek of de keel van het dier, is gevaarlijk. Houd uw dier daarom na de steek van een wesp, hommel of bij goed in de gaten. Neem bij enige twijfel altijd contact op met een dierenarts.
Konijn eet niet of keutelt niet
Wanneer een konijn of cavia stopt met eten en geen keutels meer produceert, moet u direct actie ondernemen. Een konijn of knaagdier dat niet meer eet, gaat zeer snel in conditie achteruit.
Epileptiforme aanvallen
Een epileptische toeval die langer duurt dan 15 minuten is een spoedgeval. Ook wanneer de ene aanval de andere opvolgt zonder rustpauze, moet uw dier met spoed naar de dierenarts.
Vergiftiging
Er zijn verschillende giftige middelen voor dieren in en om het huis te vinden. Heeft uw huisdier een giftige stof binnengekregen dan is snel handelen van levensbelang. Ook contact met, of het eten van een giftige plant, zoals een lelie, kan voor grote problemen bij dieren zorgen.
Voorwerp ingeslikt
Vermoedt u dat uw dier een voorwerp heeft ingeslikt, bijvoorbeeld (een stuk) speelgoed of een kluif? Raadpleeg dan altijd zo snel mogelijk een dierenarts.
Verlammingen
Een plotselinge verlamming van een lichaamsdeel is altijd een reden om direct naar de dierenarts te gaan. Het maakt hierbij niet uit of uw dier pijn heeft of niet.
Oververhitting
Een oververhit dier loopt een acuut gevaar, omdat door de hoge lichaamstemperatuur orgaanschade kan optreden. Oververhitting is te herkennen aan hevig hijgen (ook katten), zeer rode slijmvliezen, lusteloosheid en afwezigheid.
Onderkoeling
Een dier kan onderkoeld raken wanneer het in het water is gevallen, of wanneer het dier te lang buiten is geweest terwijl het erg koud is. Onderkoeling herkent u aan hevig rillen, of het dier is juist futloos en slap, voelt koud aan en heeft een oppervlakkige ademhaling.
Oogletsel
Het oog is een kwetsbaar zintuig. Wanneer er problemen aan het oog zijn, zoals een voorwerp in het oog, of een plotse zwelling van de oogbol, kunt u beter niet afwachten, of zelf het oog proberen te behandelen, maar altijd de instructies van de spoedarts opvolgen.
Blijvende erectie reu
Doorgaans gaat dit vanzelf over, behalve als de voorhuid dusdanig nauw is dat het niet over kan gaan. Dit is een zeer pijnlijke aandoening. Neem bij twijfel contact op met de spoedarts.
Dit zijn enkele, veelvoorkomende gevallen van dieren die spoedeisende hulp nodig hebben. Er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden te noemen van problemen waarvoor uw huisdier door een dierenarts moet worden gezien. Neemt u bij twijfel altijd contact op met een dierenarts, om te laten beoordelen hoeveel spoed uw situatie heeft.
Kosten spoedzorg
We begrijpen dat u graag wilt weten welke kosten u kunt verwachten bij een bezoek aan onze spoedkliniek. Het starttarief van een spoedconsult ligt tussen €194,- en €270,-, exclusief aanvullende onderzoeken. De dag en het tijdstip dat u met uw dier onze spoedkliniek bezoekt bepalen het precieze starttarief. Zodra het probleem is vastgesteld proberen onze dierenartsen u een zo exact mogelijke kostenschatting te geven.
Veelgestelde vragen
Bekijk onderstaande veelgestelde vragen over spoed dierenarts:
Hoeveel kost een spoed dierenarts?
De kosten van een bezoek aan de spoed dierenarts hangen af van wat uw dier mankeert, welke behandeling er wordt geadviseerd en op welke dag en tijdstip u de spoedkliniek bezoekt. De dierenarts zal u tijdens uw bezoek een zo goed mogelijke schatting van de te verwachten kosten geven.
Welke dierenarts heeft dienst vandaag?
Onze spoedkliniek is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend voor spoedgevallen. Raadpleeg voor spoedgevallen buiten reguliere openingstijden een dierenziekenhuis bij u in de buurt. Zij kunnen u vertellen welke dierenarts vandaag dienst heeft.
Welke dierenarts heeft weekenddienst?
Al onze dierenziekenhuizen hebben weekenddienst voor spoedgevallen. Ook ’s avonds, ’s nachts en tijdens feestdagen staan onze ervaren spoed dierenartsen voor uw dier klaar.
Waar vind ik een spoed dierenarts?
Onze spoed dierenartsen staan dag en nacht klaar voor u en uw dier. Bekijk hier onze dierenziekenhuizen en neem contact op als u spoedeisende zorg voor uw dier nodig heeft, wanneer uw eigen dierenarts gesloten is.
Wat is een spoed dierenarts?
Een spoed- en opname dierenarts is gespecialiseerd in het opvangen van kritieke patiënten die acute zorg nodig hebben. Zij werken nauw samen met opname artsen, specialisten en spoed paraveterinairen.
Heeft mijn dierenarts weekenddienst?
In de avonden en in het weekend werken de dierenziekenhuizen samen met dierenartsen uit de regio, om uw huisdier 24/7 op te kunnen vangen. Het kan dus zo zijn dat u uw eigen dierenarts in de avond of weekend treft in de Dierenartsenspoedpost (vergelijkbaar met een huisartsenpost).