Het specialisme orthopedie is zeer breed. Het omvat het diagnosticeren en behandelen van afwijkingen en ziekten aan het bewegingsapparaat van uw huisdier. Dit betreft de botten, gewrichten, spieren, banden en pezen van het hele skelet. U kunt op onze afdeling orthopedie terecht voor zowel de diagnostiek als de behandeling en chirurgie van gewrichtsproblemen en fracturen. De afdeling orthopedie werkt nauw samen met de discipline medische beeldvorming en soms ook met dierfysiotherapie. In onze dierenziekenhuizen behandelen we honden en katten.
Onze orthopedisch dierenartsen zijn Europees erkende specialisten, hebben de opleiding tot specialist gevolgd of zijn gedifferentieerde dierenartsen. Zij hebben veel ervaring met het oplossen van orthopedische problemen en orthopedische operaties.
Doorverwijzing
U kunt voor alle klachten aan het bewegingsapparaat via een doorverwijzing terecht bij een van onze dierenartsen. Ook wanneer bestaande klachten niet voldoende verdwijnen, bijvoorbeeld bij chronische kreupelheid, kunt u doorverwezen worden. Na een intakegesprek zal er, in overleg met u, verder onderzoek plaatsvinden. Denk hierbij aan beeldvorming zoals röntgenfoto’s (met of zonder contrast) of een CT-scan. Een zorgvuldig orthopedisch onderzoek is van belang om een goede diagnose te kunnen stellen.
Aandoeningen en behandelingen
Onze orthopedische afdeling heeft alle kennis en moderne apparatuur in huis om onderstaande orthopedische aandoeningen te behandelen:
- Botbreuken of gewrichtsbreuken van zowel honden als katten. Inclusief behandeling met botplaten, pennen, schroeven en/of een externe skelet fixatie.
- Gewrichtsverstijvingen. Afhankelijk van de conditie van het gewricht voeren we een arthrodese uit. Dit is een methode waarbij het gewricht wordt gefixeerd (vastgezet).
- Craniale (voorste) kruisbandscheur. Deze behandelen we met TPLO (Tibia Plateau Levelling Osteotomie) of TTA (Tibial Tuberosity Advancement).
- Mediale en laterale Patella luxatie (ontwrichting van de knieschijf). Afhankelijk van de gradatie van het probleem voeren we een chirurgische ingreep uit zoals TTT (Triple Tibial Transposition), block recession en in zeer ernstige gevallen correctie van misvormde ledematen die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze ziekte.
- Heupkop luxatie. Hierbij wordt de heupkop chirurgisch teruggezet (pinnen) of voeren we een femurkophalsresectie uit.
- Elleboogdysplasie (verzamelnaam voor de meest voorkomende elleboogaandoeningen bij de hond zoals LPC – LPA - ED). Onderzoek met behulp van een CT-scan en vaak behandeling via arthroscopie.
- Heupdysplasie. We bieden JPS-, TPO-, FHO- en heupvervangingsprocedures (total hip replacement) aan, afhankelijk van de leeftijd van de hond en klinische ernst.
- Carpale en tarsale verwondingen (voeten en tenen) zoals luxaties en fracturen. Mogelijke behandelingen zijn ligament reconstructie en artrodese.
- Osteochondrose (OCD). Behandeling met behulp van een arthroscopie voor het verwijderen van fragmenten of debridement (weefsel). Daarnaast voeren we ook gewrichtsherstellende ingrepen uit.
- Sporthonden met sport gerelateerde blessures. Mogelijkheden zijn onder andere orthobiologische injecties (ACP), echogeleide injecties en fysieke revalidatie.
- Artrose. We voeren stamceltherapie uit of IRAP bij erge artrose. Bij extreme gevallen voeren we een arthrodese uit om de pijn te verminderen.
- Hoekige misvormingen van de ledematen (poten). Hierbij gebruiken we de meest geavanceerde 3D-technologieën om het probleem nauwkeurig in kaart te brengen. De misvorming wordt gecorrigeerd zodat de poot weer gebruikt kan worden.
Voor elk dier wordt er een plan op maat gemaakt. Vaak wordt er een combinatie van technieken gebruikt voor het beste resultaat. Ons doel is uw dier weer soepel te laten bewegen, met zo min mogelijk pijn en ongemak.
Het aanbod van onderzoeken, faciliteiten en/of behandelingen verschilt per dierenziekenhuis. Neem voor vragen contact met ons op.